Tuotantoinsinööri Tapio Rahkola tunnetaan tehtaalla Tapsana, reiluna ja tasapuolisena tuotannon esimiehenä, joka johtaa edestä. Tapsa vaalii Ylivieskan tiilitehtaan väen ammattiylpeyttä hoitamalla omat hommansa säntillisesti ja joustavaan tuotantoon ja tuotekehitykseen keskittyen sekä hyvää henkeä luoden.
Tapsa suhtautuu tiileen Pohjois-Pohjalaisella näennäisellä verkkaisuudella. ”Tiilen tekeminen ei ole mitään kvartaalihomma.”, Tapsa kiteyttää. Hyvän savipaikan löytymisestä kestää kaksikin vuotta ennen kuin siitä saadaan valmiita tiiliä. Myös massiivinen 130 metriä pitkä polttouuni tekee tuotannon joustavuuteen omat haasteensa. Tiilen tekoa ei noin vain pysäytetä. Jos kesällä pidetään tuotantoseisokki on tuotannon täyteen vauhtiin pääsemiseen varattava jopa kuukausi. Silti on toimitettava tarkasti ajallaan tilatut tiililähetykset ja erikoistiilet.
Tapsan tie tiilimieheksi on käynyt insinööriopintojen ja autokorjaamoalan kautta, mutta ammatillinen koti on ollut jo kuusi vuotta Tiilitehtaan tuotannossa. Perspektiiviä siis jo löytyy ja alan muutoksessa erilaiset muototiilet ja haasteellisiin suunnitteluprojekteihin toimitusten hoitaminen tapahtuu jämäkästi. ”Mitä suunnittelija keksiikin pyytää, se pyritään aina toteuttamaan. Ruukintiilen monipuolisuus erikoistiileksi leikkaamalla on hieno alusta työskennellä tuotantoinsinöörinä.”, Tapsa jatkaa.
”Olen ylpeä sanoessani työskenteleväni tiilitehtaalla ja samoin on koko henkilökunta. He haluavat sanoa, että he ovat tehneet tietyn sairaalan, päiväkodin tai asuinrakennuksen tiilet. Ne tiilet voidaan sadankin vuoden päästä kierrättää uusiokäyttöön kun rakennuksen käyttöikä tulee päätökseensä.”